Mi a baj a pálmaolajjal?

 

A pálmaolaj az egyik leggyakrabban használt növényi olaj a piacon.Persze vegánként örülhetnénk,hogy nem vajat használnak az élelmiszerekben,ám ez az olaj hatalmas környezetkárosító hatással jár.

 Mi is a pálmaolaj?

Megeshet,hogy összekeverjük a kókuszolajjal,de szerencsére nem ugyanaz a kettő.A kókuszolaj a kókuszdió húsábólállítják elő,míg a pálmaolajat az olajpálma gyümölcshéjából sajtolják ki.

 Miért mumus a pálmaolaj?

Az olajpálma nagy mennyiségű zsíradékot termel,tehát megéri a termesztése a hozama miatt. Az élelmiszeripar ezért kap az alkalmon,olcsó anyag,olcsóbb,mint a többi növényi olaj.Ehhez viszont folyamatosan több földterületre van szükség.Ahhoz,hogy több olajpálmát ültessenek fel kell égetniük az őserdőket,hisz ez a növény főleg Ázsia területén érzi jól magát.

A földterület megszerzéséhez felégetik az őserdőket.

 

Ez több szempontból is rossz:

Elpusztul az esőerdő nagy része,így a fák sem tudnak oxigént biztosítani,sőt a felégetés ezzel a füst veszélyezteti az embereket is,szóval az a tipikus ázsia kép tárul elénk ahol a lakosok maszkban járnak.

Az esőerdők elpusztulásása az állatokra is hatással van akiknek az élőhelye kerül így veszélybe,többek között a tigrisé  és az orángutáné,ezek az állatok a kihalás szélére kerülhetnek így.
Mit tehetünk?

NE VÁSÁROLJ OLYAN TERMÉKET,AMI PÁLMAOLAJAT TARTALMAZ!A kereslet-kínálat elve bejöhet,ha nem támogatjuk,nem pénzeljük a pálmaolajat,feltűnik a gyártóknak,hogy csökken az eladásuk ezekre a termékekre.

 
Bár ez tudomásom szerint már nem élő kampány de a Lush csinált egy akciót,ahol a szumátrai orángutánok támogatására szappanokat adtak el,aminek a bevételét  az állatok megmentését támogató alapítvány kapta.
Írta: Szabó Barbara
Instagram: @szbarb

A bejegyzés trackback címe:

https://veganinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr1014153229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Vegáninfó hírek, receptek, érdekességek

Friss topikok

süti beállítások módosítása